August 22, 2016

Kladenci

Strelački atar je bogat malim kladencima zdrave, bistre, čiste i pitke vode. Termalnih izvora nema. Na 15 km od Strelca je Zvonačka banja sa toplom vodom od 28°C.

Jedan od najjačih izvora u strelačkom ataru je u Šopi*. Žitelji Vitela su jedan deo te vode uveli u svoje kuće. To su učinili i mnogi drugi meštani koji su udruživanjem uveli vodu u svoje domove. Tako su 9.januara 1970.g. Jovanović Petar, učitelj, njegov brat Novica i komšija Nacko Mijalković, od Stavre Blagojevića kupili 2-3 m2 veliki kladenac u Konopništu-Burčenici.

/* “Šopa” ili “Šopka” znači izlaz, žubor vode-Rečnik sh knj.jezika, str.228, Novi Sad, 1976.god./

Poznatiji kladenci su: Šopa, Ilijina padina, Guljarski, Pavlov, Vitanovsći, Krušje, Prdljevac, Studeni kladenac, Pladnište, Đusinski, Gožen’c, Jazovsće duvće, Ivačje, Stubol, Kozarnica, Kmetov, DZućin….

Kladenci iznad Brejanove male, i u Brejanovoj mali su: u Bogoslovici, u Skradnjem Delu, Juručka šopka, u Košarskom potoku, Petkovsći, u Jakšenici (koristili su Božinci), Đonin kladenac /na levoj obali Rajne, prekoputa današnje kuće Petra Nikolića i Zore Tanjine/.

Domaćinstva bez bunara snabdevala su se vodom iz kladenaca. Voda je zahvatana čaškama (tutkama), šuletijama ili tasovima. Punili su kotlove i stovne (testije). Najčešće se voda zahvatala gradinskim čaškama, i nosila do kuće kobilkama -obramici.

Bunar Borka Krstinog i deda Vace kopao je Borkov brat Ljuba Radenković-Kuskre. Ove porodice ranije su zahvatale vodu iz kladenca u Ravni, u blizini ogromnog baba Sovinog oraha. Bio je to jak izvor čiste i pitke vode. Orah i kladenac bili su na mestu gde je danas zgrada zadružne pekare.

Lekoviti kladenci su: Svetena voda u Kamiku (ispod Šiljeg kamika), kladenac u Klisuri ispod Ilijine padine i kladenac u Manastirištu. Sva tri kladenca leče zadrljavele oči (krmeljivost).

U blizini Zvonačke banje oko 15 km od Strelca je kladenac “Konjsko (Slonovo) dupe”, koji leči očni vid.

Najjači izvori u Lužnici su u Ljuberađi. Iz njih izvire 1.200 litara vode u minuti. U blizini je vodopad Komarica visine osam metara.

This site is protected by wp-copyrightpro.com