August 22, 2016

Старост насеља

Немамо податке од када датира прво насеље у стрелачком атару. По предању на Градишту су у старо доба живели Латини. И данас се постоје остаци њихове кастеле (руинирани зидови). Пастири су налазили ситан метални новац.

У литератури се помиње „градић Могилка код Стрелца где је 1906. пронађена комплетна римска војна опрема”. /М.Д.Живановић: Нишавље, изд. 1933., стр.14. и 37.; Б.Лилић: Историја Пирота и околине/.

Најстарији људи у селу (Тоза Ристић-Жуметаћа (1903.) и Драгомир Љубић (1905.) нису чули за Могилку.

Путописац Феликс Каниц у свом делу помиње кастелу „на Радовом Трну код Стрелца“.

/ Дас конигреицх Сербиен ДАС СЕРБЕНВОЛК вон дер Ромерзеит бис зур Гегенњарт ,звеитер банд, ЛАНД УНД ДЕВОЛКЕРУНГ, ЛЕПЗИГ 1909.; Србија, земља и становништво од римског доба до краја ЏИЏ века, друга књига, Београд, 1985., СКЗ, ИРО “Рад”. стр. 277./

У току исраживања сазнали смо да се Радов Трн зове потес од споменика партизанки Драгици Жарковић на Церичју према Студени и Голчој Бари, у атару села Валниша. На том потесу нису примећени никакви остаци да то потврде. Археолози до данас нису покренули истраживања.

О постојању Стрелца на овим просторима говоре турски пописи у 1498.-ој години. Помињу се села: Стрелац, Грнчар и Радињинце, која су имала између 10 и 30 домаћинстава, а села Студена и Црвена Јабука између 10 и 20 домаћинстава. Лужница је припадала нахији Ашак Буџук.

/Историја Ниша од више аутора, Градина-Просвета, Ниш 1983., страна 108 и 109). /Пиротски зборник бр.7, стр.22 -Др.ЈованВ.Ћирић/

Први насељеници за своја пребивалишта бирали су планинске пределе поред извора, потока и река, што даље од путева које су Турци користили. У стрелачком атару постоје неколико Селишта: потес изнад Борићинске воденице на реци Равни, Селиште у планини изнад Брејанске махале, у Лелешевском атару до Масуровске реке и преко реке, Селиште у центру села.

Градимир Цветковић- Качаровац наводи да су се његови претци у стрелачком атару прво настанили у Богословици, у планини, а потом постепено силазили у данашњи центар села. Преци Љубисава Величковића (Љубе Наћинога) такође су првобитно били настањени у планини изнад Богословице, потом прешли на Градиште и на крају сишли на данашње Селиште поред Мурговице, где данас живи Љуба са супругом Ђургом. Поред ових насеља било је и насеље у месту званом Манастириште, које се налази на путу од Тамње махале за Црвену Јабуку. Мештани су у близини открили гробове, и по томе тврде да је ту морало бити насеље.

Градимир Димитријевић-Гоља нам казује да су прва насеља стрелчана била у потесу Лешје поред данашње Ганине куће и на потесу Ливађе, где су данас њиве Вуждине и Вацине.

This site is protected by wp-copyrightpro.com