August 22, 2016

Zemljište

Istraživanje mineralnih sirovinina na području Sreza lužničkog, danas Opštine Babušnica, početkom pedesetih godina 20. veka obavljeno je u susednom selu Valnišu. Iznad sela prema planini pronađeno je nalazište kamenog uglja. Pričalo se da je ta žica povezana sa ugljem u rudniku „Jerma“, koji je iz političkih razloga početkom pedesetih godina zatvoren.

Istraživanja i eksploatacija su prekinuti sa obrazloženjem da je ugalj mlad, da nije sazreo za korišćenje. Međutim, lužničanima je bilo jasno da su razlozi druge prirode. Železnica je daleko, seoski putevi loši, i naš kraj u to vreme nije imao električnu energiju. Ulaganja u infrastrukturu bila bi veoma velika.

Nekoliko meštana sela Valniša, ne poznavajući kaloričnu vrednost kamenog uglja, upropastili su svoje plehane furune i šporete.

Preduzeće “Geozavod” iz Beograda vršilo je ispitivanja u ataru sela Ralina. Pronađeni su uljni škriljci u ataru Trešnjino drvo. Dalja istraživanja su prekinuta.

U ataru sela Draginca korišćen je kvarcni pesak, u ataru sela Zavidinca glina bentonit, koji je primitivno oplemenjivan u pogonu crepane u Dragincu. Radove oko oplemenjivanja bentonita vodio je Acko “Muta”, direktor Zemljoradničke zadruge u Babušnici.

U araru sela Vave otkriveni su minerali gvožđa.

Za grnčarske proizvode grnčari u Strelcu kopali su glinu iznad groblja u Tilinom šljivaru.

Do Drugog svetskog rata Lužnica je imala nekoliko grnčarskih radnji, ciglana i crepana. One su posle drugog svetskog rata nestale. Nova ciglana u Babušnici, podignuta posle rata, prešla je u privatne ruke i radi sa uspehom.

U ataru sela Vave otkriveni su minerali gvožđa.

This site is protected by wp-copyrightpro.com