August 22, 2016

Партијски радници

Од оснивања месних народних власти до данас службена лица су била партијски радници. Од почетка рада одбора постављани су проверени и поверљиви чланови КП. Међу њима били су: Светозар Р. Ранчић (Тоза Шеф), Богољуб А. Ристић, Арса Б. Ристић, Градимир М. Алексић, Александар Н. Ранчић, Сава В. Момчиловић, Александар Ђ. Стојковић, Новица П. Илић, Светомир С. Ранчић, Крста Љ. Илић, Јанко М. Јовановић, Борко Т. Ристић, Градимир Б. Панајотовић…, из Стрелца, Душан Игњатовић из Масуроваца и други.

После промене имена СКЈ у СПС многи комунисти сада су преко ноћи постали социјалисти. Формирање других партија неки од бивших комуниста постали су демократе, други јуловци, трећи радикали итд.

Основна организација СПС-а је 26. 09. 1996. увече одржала предизборни састанак у сали старе задружне зграде коме су присуствовали Зоран Спасић председник бабушничке општине и Богдан Ж. Цветковић, директор фонда за путеве. Сстанком је руководио председник Месног одбора СПС-а Петар Д. Пејчић, учитељ. Записничар је био Радован М.Танчић Раца, шеф Месне канцерарије. Састанку је присуствовао и заменик председника Месне заједнице Душан Б. Јовановић, радикал.

Од 1960.-1986. активни члан СКЈ био је Мирослав-Мирча Костадиновић. Од 1978.-1982.био је благајник, а од 1983.-1985. секретар партије у селу. Био је председавајући у ДПВ (Друштвенополитичком већу) од 1974-1978, а од 1976.-1982. члан је Месне заједнице и председник Контролног одбора. 1982.-1986.је делегат у СО испред Зем.задруге “Будућност”, из Бабушнице и заменик председника Скупштине делегата( одборник=делегат). 1977.г. је учесник у такмичењу Сусрети села. Учествовала су 354.села из Србије. Такмичио се у квизу знања на тему ЗУР. Из историје такмичарка је била Цвета П. Раденковић, а из пољопривреде Драгиша Благојевић Гаша. 1980. Мирча је учесник Републичког такмичења Сусрети села у Зајечару. Стрелац је освојио друго место. У Нишком региону са фолклором село је освојило прво место. Учествовали су између осталих и Љубиша Ранчић, Јанко Панајотовић,…..

Нишки регион је 1984.г.био домаћин Олимпијских сеоских игара. Учествовао је и Стрелац и био домаћин за одбојку 14.септембра 1984.г.. Учествовало је девет екипа из Србије, четири из Војводине и три из Косова и Метохије. Прво место освојила је екипа из Сремских Карловаца. Мирча је био председник Олимпијског одбора у селу, као домаћин.

Стрелац је био домаћин и манифестације Селу у походе. Музика, плоче, глумци српских позоришта. Снимљена је на ТВ.траци сеоска свадба. /Казивање Мирче 26.априла 1998.године у Стрелцу/.

Поред свих друштвено-политичких активности Мирча је водио и грађевинску занатску радњу од 1969.1981. године.

Мирча је један од квалификованих печалбара мајстора.

This site is protected by wp-copyrightpro.com