August 19, 2016

Посвета издавача

posveta Miroslav

Електронско издање књиге Село Стрелац, Монографија посвећено је успомени на нашег оца Бранимира (аутор) и мајку Јованку. Посебно је посвећујемо свим Лужничанима.

Не верујем да постоји довољно добар разлог или оправдање због чега ово дело није раније угледало светлост дана. Могу само рећи да се у међувремену догодио “живот”. Верујем да разумете и да прихватате извињење.

Премало је речи којима бих могао да опишем оно што осећам у овом тренутку. Уместо тога, цитираћу нашу сестру Снежану, која је након његове смрти, на само њој својствен начин изјавила:

“Он је био мерна јединица за доброту”.

Издавач:
Мирослав Б. Раденковић
Београд, 26.8.2016. године

posveta Aleksandar


Велико, практично неизмерно, поштовање и захвалност оцу, преминулом на данашњи дан деценију пре, у могућности смо да, макар малим делом, искажемо завршавајући његово дело, у много чему изузетно и велико. Дело посвећено изради монографије родног села Стрелца. Свакако вредно његових многих година  посвећености, одрицања и наравно љубави. Несебичној љубави према породици, родбини, пријатељима, људима разним, њиховим наравима, и никад напуштеном завичају. Пошао је и дошао где му је срце увек било.

Обојица смо испрва били затечени датим нам наслеђем. Поносни свакако, али и ( говорећи у своје име, АР) веома уплашени, са снажним осећајем страхопоштовања спрам величине дела, и сумњом у дораслост последњем великом задатку који нам је дао. Месеци, године су биле потребне да се размрси клупко белешки, разговора, интервјуа, записа о многим људима, историје фамилија, анегдота, старих заборављених појања, обичаја и светковања. Ретко ко је, од првих записа о постанку села, био изостављен или занемарен у његовој потрази. Тражио је неуморно, од човека до човека, од предања до предања. Белешке из архива, библиотека, небројених  снимљених разговора је са бескрајном упорношћу куцао и прекуцавао. Прво електричном писаном машином, а доцније и уносио у рачунар, којим је с тим великим циљем, под старе дане, овладао.

Са великим поносом, и уз сетни осећај среће, можемо рећи да је ово година у којој ћемо, прво у електроском а до краја године и у традиционалном штампаном облику, представити његово завештање родном крају. Верујемо да ће оно што нам је свима оставио помоћи незабораву порекла, негдашњег живота, и очувању предања и традиције лужничког краја.

Издавач:
Александар Б. Раденковић
Београд, 26.8.2016. године

This site is protected by wp-copyrightpro.com