August 19, 2016

Posveta izdavača

posveta Miroslav

Elektronsko izdanje knjige Selo Strelac, Monografija posvećeno je uspomeni na našeg oca Branimira (autor) i majku Jovanku. Posebno je posvećujemo svim Lužničanima.

Ne verujem da postoji dovoljno dobar razlog ili opravdanje zbog čega ovo delo nije ranije ugledalo svetlost dana. Mogu samo reći da se u međuvremenu dogodio “život”. Verujem da razumete i da prihvatate izvinjenje.

Premalo je reči kojima bih mogao da opišem ono što osećam u ovom trenutku. Umesto toga, citiraću našu sestru Snežanu, koja je nakon njegove smrti, na samo njoj svojstven način izjavila:

“On je bio merna jedinica za dobrotu”.

Izdavač:
Miroslav B. Radenković
Beograd, 26.8.2016. godine

posveta Aleksandar


Veliko, praktično neizmerno, poštovanje i zahvalnost ocu, preminulom na današnji dan deceniju pre, u mogućnosti smo da, makar malim delom, iskažemo završavajući njegovo delo, u mnogo čemu izuzetno i veliko. Delo posvećeno izradi monografije rodnog sela Strelca. Svakako vredno njegovih mnogih godina  posvećenosti, odricanja i naravno ljubavi. Nesebičnoj ljubavi prema porodici, rodbini, prijateljima, ljudima raznim, njihovim naravima, i nikad napuštenom zavičaju. Pošao je i došao gde mu je srce uvek bilo.

Obojica smo isprva bili zatečeni datim nam nasleđem. Ponosni svakako, ali i ( govoreći u svoje ime, AR) veoma uplašeni, sa snažnim osećajem strahopoštovanja spram veličine dela, i sumnjom u doraslost poslednjem velikom zadatku koji nam je dao. Meseci, godine su bile potrebne da se razmrsi klupko beleški, razgovora, intervjua, zapisa o mnogim ljudima, istorije familija, anegdota, starih zaboravljenih pojanja, običaja i svetkovanja. Retko ko je, od prvih zapisa o postanku sela, bio izostavljen ili zanemaren u njegovoj potrazi. Tražio je neumorno, od čoveka do čoveka, od predanja do predanja. Beleške iz arhiva, biblioteka, nebrojenih  snimljenih razgovora je sa beskrajnom upornošću kucao i prekucavao. Prvo električnom pisanom mašinom, a docnije i unosio u računar, kojim je s tim velikim ciljem, pod stare dane, ovladao.

Sa velikim ponosom, i uz setni osećaj sreće, možemo reći da je ovo godina u kojoj ćemo, prvo u elektroskom a do kraja godine i u tradicionalnom štampanom obliku, predstaviti njegovo zaveštanje rodnom kraju. Verujemo da će ono što nam je svima ostavio pomoći nezaboravu porekla, negdašnjeg života, i očuvanju predanja i tradicije lužničkog kraja.

Izdavač:
Aleksandar B. Radenković
Beograd, 26.8.2016. godine

This site is protected by wp-copyrightpro.com