August 20, 2016

Уводна реч аутора

uvodna reč autora

Уместо уводне речи аутора и посвете коју није стигао да напише за живота, на овом месту публикујемо питања која је добио од САНУ и одговоре које је дао, како бисмо боље разумели самог аутора и повод за рад на монографији.


Питања:Uvodna reč autora - Branimir M. Radenković

  1. Када сте одлучили да напишете хронику-монографију свога села?
  2. Шта Вам у току рада (прикупљања материјала, писања…) причињава највеће задовољство?
  3. Проблеми у раду?
  4. Шта Вам значи када пронађете неку појединост која осветљава прошлост села неким новим светлом?
  5. Како мештани гледају на могућност да буде одштампана хроника њиховог села?
  6. Наведите остало што сматрате значајним, а није обухваћено питањима.

Одговори:

1. Пре двадесетак година, тачније 1984. г., моји синови Александар и Мирослав говорили су ми да седнем и пишем све оно што сам им у детињству причао, како би њихова будућа деца, а моја унучад имала шта да читају.
Одлуку да почнем да пишем донео сам после првог сусрета и разговора са Драгославом Манићем Форским, наставником и књижевником. То је било на Велику Госпојину 28.августа 1986.год. у Стрелцу код Љубише П.Алексића, професора књижевности и новинара.
У невезаном разговору са “Форским” поменуо сам и моје белешке од 20. маја 1943.г. после првог партизанског напада на окупаторску бугарску власт у Стрелцу и да те белешке чувам и данас.
Кад је “Форски” сазнао шта сам све бележио, рекао ми је: Бата Бране, седни и напиши монографију села, оставићеш лепу успомену о селу”
Нисам одмах почео да пишем. Сматрао сам да је за тако један озбиљан рад потребно много података поред мојих бележака.
У првој половини јануара 1988. г. ушао сам у Архив Србије да откријем ко је био поп Раденко из Стрелца. Дошавши до његове биографије и његовог плодног стваралаштва у мени се пробудила велика жеља да наставим истраживања и тако је отпочело “копање” по документима Архива Србије.
Велику подршку у истраживању података прижио ми је стрелчанин Момчило Д.Антић, проф. из Пирота.
По препоруци Драгослава Манића Форског добио сам од САНУ упутство за прикупљање података и писање монографије села.
Може се слободно рећи да је мој рад на монографији села почео са уласком у Архив Србије почетком 1988.године са мањим и већим прекидима.
2. У току рада на монографији веома ме обрадују документовани материјални подаци, који нам говоре о времену, простору и учесницима догађаја у протеклим временима, као и сазнање да је Стрелац и за време турске владавине био центар културе и писмености у Лужници. Велико је задовољство и када слушам саговорнике савременике о догађајима и догодовштинама у селу, који су се одиграли у првој половини 20.века.
3. Проблема у раду на монографији је било и биће их, почев од нарушеног здравља, времена за прикупљање података, радних и материјалних услова до неразумевања појединаца на терену у току прикупљања података. Највећи проблем је како приволети неке да казују, а који има шта да кажу, посебно неки интелектуалци, под изговором да “немају време за такву работу, да се замлачују”.
4. Веома сам задовољан проналаском податка да је Стрелац као село постојао 1498.године, затим подаци о томе како је поп Раденко за време турске владавине уз помоћ виђенијих људи из Стрелца и Валниша 1838. г. подигао цркву на рушевинама старог храма као и херојско држање пред Турцима свештеника: Милована Ристића Гачковца, Косте Глигоријевића и његовог брата од тетке Адама Јовановића. Обрадују и подаци о великом броју занатлија у 19.веку као и о стрелчанима знаменитим официрима Краљевине Србије и Краљевине Југославије.
5. Што се тиче одговора на пето питање мештане могу да сврстам у три категорије. У првој су они који са нестрпљењем чекају да се монографија штампа, други део је мањи, који ме осуђује “зашто се замлачујем и дангубим, што не работим нешто корисно”. При томе мисле на стварање материјалних добара. Трећи део је занемарљив. Они траже да у монографију унесем сеоске трачеве и њихове личне проблеме везане за најближе или даље сроднике, за комшију или меџника у атару.
6. Под овом тачком наводим да сам највише података на терену добио од мојих најближих, затим од ближих и даљих рођака, као и од пријатеља и познаника из детињства.
Поред мојих бележака, подацима из библиотека и Архива Србије највећу помоћ у прикупљању података и смерницама за истраживање пружио ми је Момчило Д.Антић, проф. из Пирота (стрелчанин).
Овде наводим и један драстичан пример примитивности, осионости и некултуре одмах по успостављању комунистичке власти 1946.године, када је активиста Јордан (Јорко) Б. Ристић захтевао да се наша црква у Стрелцу претвори у задружну шталу. Паметни мештани то нису дозволили.
И други пример осликава комунистичко доба када је парох љуберашки поп Тодор хтео да одсече јасен у црквеној порти, стар око 130.година и да га прода једном колару из села Извора код Бабушнице, да прави точкове.
На знак црквеног звона у порти се окупио велики број мештана из оближњих кућа и на челу са тутором Чедомиром Милошевићем спречили су сечу јасена.
А јасен, својом висином и разгранатом крошњом, није само украс цркве и порте, већ и целе околине
Јануара 2004.године у Београду, ул. Крушевачка 45, Бранимир М. Раденковић

This site is protected by wp-copyrightpro.com